A toncsicukraszmuelye.hu oldal a felhasználői élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz, melyet a honlap használatával Ön tudomásul vesz.

Toncsi cukrászműhelye

Elérhetőség (nyitvatartási időben)

Telefonszám:

(20) 264 9383

E-mail:

toncsi.cukraszmuhelye2@gmail.com

Nyitvatartás

H-P:
7:30 – 13:00
Szo:
7:30 – 10:00

Grillázsról

"A grillázs francia eredetű szó (grillige), jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárítva." - írja az Idegen szavak és kifejezések szótára.

A grillázs, pergelt torta, égetett cukor olajos maggal stb. hagyományos és ízletes útját orvosságként kezdte a X. század folyamán vált fűszerekkel együtt élvezeti cikké.

Korabeli feljegyzések szerint: "Mátyás királynak a nápolyi Beatrixszel, 1476-ban kötött házasságakor Budán tartott lakodalmán, a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, cukorból készült fákkal, gyümölcsökkel és madarakkal.”

Ezután tulajdonképpen csak a technikák, az egyedi stílusok és sajátosságok, a különféle díszítési módok változtak, az alapanyag szinte változatlan,1kg cukorhoz 50 dkg olajosmag őrlemény.

Grillázs előállításának első lépése, hogy tűzre tett edényben keverés közben cukrot megolvasztunk. Az olvadásfokra hevített cukor természetesen részben karamellizálódik, megpörkölődik sárgásbarna színű lesz. Ezután a cukorba, az előzőleg megpörkölt, darált olajosmag féleséget belekeverjük, de ha puha alapot szeretnénk, akkor szőlőcukrot adhatunk hozzá. A masszát kiöntjük sütőpapírral borított asztalra, és nyújtófával alakítjuk ki a megfelelő vastagságot.

A Grillázstorta (pörkölt torta, diós torta): Általában magas, toronyszerűen kialakított, gazdagon díszített lakodalmi torta. A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat légies, felfelé emelkedő elrendezésben esztétikus külső megjelenésű, gyakran emeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítő elemeket fehér vagy színes íróglazúr szegély keretezi, és további részletekkel gazdagítja. A torta díszítése az alkalomhoz illő, az egyéni fantáziától függően igen változatos díszítőelemeket használhatunk fel, például. lakodalmi tortánál szív, virág, menyasszony, vőlegény, csókolózó galambok.

A díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. A lakodalomban a grillázstortát a vőfély viszi be a vacsora után és az ifjú asszony elé teszi, aki összetöri azt, hogy mindenkinek jusson belőle. Először természetesen a férjével egymást etetik meg egy falatnyival belőle, hogy házasságuk is olyan édes legyen, mint a grillázs, amiből a torta készült. Szokás ajándékba is vinni, de a háziak is rendelnek a készítőktől. A torták száma és díszítésük színvonala, esztétikuma emeli a lakodalom fényét. Elfogyasztása szertartásos formák között történik: a díszt széttörik, a tortát felvágják, és a násznép minden tagja kap egy darabot. Újabban eljegyzésre, keresztelőre is készítik.

Cukrászdái változata (szeletes, dísz nélküli) az egész országban kapható. A dísztortát fogadásokra, nagyobb rendezvényekre is készítik. Ugyan a grillázs hűtés nélkül is eltartható kettő-három hónapig, mégse várjunk ennyit az elfogyasztásával, mivel a tortában lévő dió vagy mandula időközben megavasodhat, és oda az édes remekmű. (Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)

A grillázstorta alapvetően lakodalmi torta maradt, mégis számtalan helyen megjelenik, ajándékként, kisebb formákban elkészített kiegészítőkként. Manapság színezve ételfestékkel, illetve más olajosmagvakkal készítve szezámmag, fekete szezámmag, mogyoró, mandula, kókusz, mák még változatosabb tortákat-díszeket lehet készíteni, azonos technikával.

Állandó ízválaszték

EPRES- FEHÉRCSOKIS TEJSZÍNES Új!

ALPESIKARAMELL TEJSZÍNES (TEJCSOKIS-KARAMELLES)

CSOKOLÁDÉTORTA TEJSZÍNES: FEHÉRCSOKIS/ TEJCSOKIS/ ÉTCSOKIS

EPRES-MADÁRTEJ TORTA Új!

DOBOS TORTA (ROKOKKÓ KRÉMMEL)

ESZTERHÁZY TORTA TEJSZÍNES (DIÓVAL)

FEHÉRCSOKIS KÓKUSZOS TEJSZÍNTORTA

FEKETEERDŐ TORTA TEJSZÍNES (MEGGYEL)

GESZTENYETORTA TEJSZÍNES

JOGHURTTORTA TEJSZÍNES (EPER, MÁLNA, VEGYES, CITROM, BARACK,)

KASTÉLYTORTA (KARAMELL)

KEFÍRES BARACKOS TORTA

"NUTELLÁS" TEJSZÍNES TORTA

"OREO" KEKSZES – TEJCSOKIS TEJSZÍNES TORTA Új!

OROSZKRÉMTORTA TEJSZÍNES (BARACKOS/ MAZSOLÁS/

VEGYESGYÜMÖLCSÖS/ KANDÍROZOTT NARANCSOS)

PUNCS TORTA

VANÍLIÁS TEJSZÍNES TORTA

VELENCEI (SÁRGABARACKOS) TORTA TEJSZÍNES Új!